Mensen met hypermobiliteit of laxiteit hebben extra stabiliteit en ondersteuning nodig om blijvend een goede kaakfunctie te behouden.

Hypermobiliteit of laxiteit

Hypermobiliteit of laxiteit kenmerkt zich door overstrekking in verschillende gewrichten, waaronder polsen, knieƫn en ellebogen.

De ligamenten die stabiliteit aan de gewrichten geven, zijn bij deze mensen losser en flexibeler. Hierdoor verliezen ze stabiliteit in die gewrichten en moeten de spieren dit compenseren, wat op zijn beurt weer kan leiden tot overbelasting.

De kaak gaat ook iets verder naar voren glijden tijdens het openen van de mond. Deze oncomfortabele positie kan leiden tot blokkades. Het ligament waar de meniscus aanhangt, geeft ook net die fractie teveel mee, waardoor het beschermende kraakbeenmutsje kan ‘afvallen’ en alles blokkeren. Als reactie op deze pijn en blokkades krijgt het lichaam extra spierspanning.

Deze spierspanning kan op zijn beurt weer leiden tot nieuwe klachten.

Oplossing

Om de vicieuze cirkel van klachten te doorbreken, is therapie nodig om de spierspanning te verminderen. Ook al kan de klik aanwezig blijven, de frequentie ervan zal wel afnemen.

Als kinesist met specialisatie in de kaak kan ik je helpen om de spierspanning in je kaakspieren te verminderen, en kan ik de stabiliteit van de kaak verbeteren.