Jonge vrouw komt met specifieke kaakklachten naar de praktijk.

Als ik haar vraag (aanvullen), dan knikt ze bevestigend. Ze heeft, zonder dat ze het weet, last van hypermobiliteit.

(verder aanvullen)

Achtergrond

Hypermobiliteit of laxiteit kenmerkt zich als volgt:

  • Overstrekking in verschillende gewrichten, klassiek de polsen, knieën en ellebogen
  • (nog verder aanvullen)

De ligamenten in het lichaam die stabiliteit aan de gewrichten geven zijn bij deze mensen een beetje losser en flexibeler. Hierdoor verliezen ze stabiliteit in die gewrichten. De spieren moeten dit compenseren en kunnen zo op hun beurt overbelast geraken.

Het kaakkopje gaat iets verder naar voor glijden tijdens het openen van de mond. Wanneer je naar de platte S vorm van het gewricht kijkt kom je dan net voorbij de top uit. Dit is geen comfortabele positie om in te zitten en kan leiden tot blokkades.

Daar komt nog eens boven dat het ligament waar je meniscus aanhangt ook net die fractie teveel meegeeft. Zo kan je beschermende kraakbeenmutsje er nu en dan eens “afvallen” en alles blokkeren.

Als beschermende reactie krijg je extra spierspanning. Deze spierspanning kan op zijn beurt weer nieuwe klachten geven. Zo ben je vertrokken voor een vicieuze cirkel aan klachten.

Er bestaat een klein spiertje die het kaakkopje naar voor trekt. Wanneer deze ook nog eens gespannen staat krijg dus een versterking van die beweging naar voor, die op zich al te ver was.

Dit is een zeer klassiek fenomeen bij mensen met laxiteit.

Aanpak

Therapie zal vooral zijn impact hebben op het laatste, de spierspanning. De vicieuze cirkel van klachten doorbreken.

De kans dat de klik aanwezig zal blijven is reëel, maar zal wel in frequentie afnemen.