Kaakpijn als compensatie voor andere klachten?
Het lichaam is een grote aaneenschakeling van gewrichten. Deze maken deel uit van een grote ketting. Wanneer er ergens in deze ketting een probleem opduikt dan heeft dit gevolgen voor de volledige keten.
Bv. Je heb pijn in je kniegewricht. Je zal hier wat stijfheid in krijgen om je knie wat ruimte te geven om te rusten. Je heup en enkel zijn de dichtsbij gelegen gewrichten. Deze zullen elk een beetje extra bewegelijkheid gaan toevoegen aan hun bewegingen om zo te compenseren voor de verminderde beweegelijkheid in de knie. Het lichaam is in staat om bij klachten te gaan compenseren en er dus voor te zorgen dat we lekker weer kunnen gaan met wat we bezig zijn.
Wanneer je heup op zijn beurt niet meer voldoende kan compenseren zal het daarbovenliggende gewricht gaan overnemen. Dit gaat steeds verder tot je de eindhalte bereikt. En dit is het kaakgewricht.
Het kaakgewricht is ons eindstation van het compensatievermogen van ons lichaam. Je kan niet verder dan dit. Wanneer je dus last hebt van kaakpijn kan je maar best in actie schieten en je laten behandelen. Je lichaam geeft aan dat dit je eindhalte is.
Tijd om er iets aan te doen!
Wat is temperomandibulaire dysfunctie of kaakpijn, TMJ
Onder kaakklachten of tmj-dysfunctie verstaan we alle klachten en aandoeningen die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht of de spieren errond.
Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het kaakgewricht en geven een uitstralende pijn naar het aangezicht, hoofd en het oor. Eveneens kan er oorsuizingen of tinnitus ontstaan t.g.v. kaakpathologie.
Synoniemen zijn: kaakpijn, kaakklachten,tmj, aangezichtspijn, hoofdpijn, kaakgewricht.
Symptomen van kaakpijn
Kaakpijn is meestal het gevolg van gewoontes die je erop na houdt zonder je hier bewust van te zijn, zoals een slechte lichaamshouding, stress of nervositeit. Om deze aandoening te verzachten, is het dan ook van essentieel belang om deze gewoontes onder controle te krijgen.
De voornaamste oorzaak van kaakpijn is angst. We zouden daarbij echter wel aan moeten geven dat kaakpijn een zeer vervelende soort aandoening is die ook het gevolg kan zijn van stoornissen als bruxisme of gewrichtsproblemen.
Als je er ooit last van hebt gehad, dan is de pijn waarschijnlijk met de tijd vanzelf weer weggezakt. Met name wanneer het probleem veroorzaakt werd door emotionele kwesties als nervositeit of stress.
Aangezien kaakpijn een veelvoorkomende aandoening is, is het het waard om iets dieper in te gaan op de symptomen en oorzaken van deze aandoening en de verschillende manieren waarop je deze aandoening kunt behandelen. Let goed op.
Kaakpijn: mogelijke oorzaken
Het is goed om te weten dat je in verschillende delen van je gezicht last kunt krijgen van kaakpijn. Sommige mensen voelen de pijn sterker rond het ene oor dan het andere oor, terwijl anderen juist ongemak ervaren bij het eten of praten.
Dit probleem is verbonden aan de anatomie van het kaakgewricht, een gewricht waar een complex netwerk van zenuwen en weefsels in verborgen zit die ontstoken kunnen raken of beïnvloed kunnen worden door andere stoornissen.
Mijn pijn zit meestal rond de oren
Soms is de pijn verbonden aan kaakpijn met name voelbaar rond één of beide oren. In dit geval kan dit gevoel van ongemak doorstralen tot het bovenste deel van je gezicht en zelfs tot boven in je hoofd.
Deze vorm van kaakpijn doet zich vooral voor wanneer je praat, gaapt en eet.
Soms kan de pijn verward worden met tandpijn. In werkelijkheid kan het echter juist een teken zijn van erosie in het kaakgewricht zelf.
Er zou sprake kunnen zijn van een probleem met de kraakbeenschijf of de gewrichtsbanden en zenuwen in dit deel van het lichaam.
Dit zijn allemaal factoren die een deskundige zou moeten onderzoeken. Onthoud echter wel dat botverlies in de gewrichten een ‘normaal’ probleem is dat zich voor kan doen naarmate je ouder wordt.
Ik kan mijn mond niet volledig openen
Heb je ooit het gevoel gehad dat je je mond vanwege je kaak niet volledig open kon doen? Denk dan even goed na over hoe je leven de afgelopen dagen is geweest.
Wanneer je niet goed omgaat met stress en druk uit je omgeving, dan kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van spanningen in je spieren, een verhoogde hartslag en stijfheid in delen van het lichaam als de schouders, de nek en het gezicht.
Misschien is je kaak bijna zonder het je te realiseren gedurende de nacht wel zeer gespannen. Dan heb je de neiging om te tandenknarsen terwijl je slaapt. Wellicht ervaar je symptomen als gerinkel in je oren, hoofdpijn en moeite met het open en dicht doen van je mond.
Dit probleem zal met de tijd waarschijnlijk weer verdwijnen. Het kan echter zeer beperkend zijn op het moment dat je er last van hebt. De oorzaak is meestal stress, waar je goed mee om moet leren gaan.
Help, mijn kaak klikt of kraakt tijdens het kauwen
Het optreden van kaakgewrichtsgeluiden alleen duidt, in tegenstelling van wat men vroeger dacht, niet op een temporomandibulaire disfunctie. Op basis van klinisch onderzoek blijkt immers dat kaakgewrichtsgeluiden voorkomen bij 45% van de belgische bevolking, terwijl slechts 5% matige tot ernstige klachten ontwikkelt.
Wanneer er echter ernstige bewegingsbeperking en/of pijn optreedt bij bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, bij bijten, kauwen, lachen, gapen, zoenen of praten, is er wel een duidelijke indicatie voor kinesitherapie.
Oorzaken van kaakklachten
Specifiek voor de TMD kan men drie groepen onderscheiden:
- TMD met oorzaak in het gewricht: Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in het kaakgewricht zelf, waarbij vaak een kraakbeenschijf (discus) geblokkeerd raakt en de patiënt zijn mond niet meer goed open krijgt, het gewricht ontsteekt of dat de kaak luxeert waardoor de patiënt zijn mond niet meer dicht krijgt. Dit kan eenvoudig met een repositietechniek verholpen worden.
- TMD met oorzaak in de spieren: Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in de spieren van de kaak. Een veel voorkomende groep van patiënten met spierpijn zijn mensen die regelmatig de tanden op elkaar klemmen en knarsen (bruxisme). Vaak heeft deze patiëntengroep ook andere klachten, zoals nekklachten, hoofdpijn en/of duizeligheid.
- Hybride TMD – met zowel een artrogene als myogene component: Combinatie van bovenstaande twee groepen.
De oorzaken van temporomandibulaire dysfunctie
Temporomandibulaire dysfunctie is een vorm van kaakpijn waarbij het kauwstelsel niet goed functioneert. Het bewegen van de kaak wordt dan moeilijk en pijnlijk, en spieren kunnen verkrampen waardoor de kaakpijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Daardoor kun je last krijgen van onder meer hoofdpijn, nekpijn en tandpijn.
Gelukkig zijn problemen met het kaakgewricht en overbelasting van het kauwstelsel doorgaans zeer eenvoudig op te lossen met kinesitherapie.
De rol van stress bij pijn in de kaak
Stress
Bruxisme
We hebben het al vaker gehad over de mogelijkheid dat kaakpijn verbonden is aan een gewoonte die een groot deel van de bevolking heeft zonder zich dit te realiseren: tandenknarsen.
Bruxisme kan veroorzaakt worden doordat de tanden niet goed op elkaar staan. Het kan zelfs een gevolgd zijn van nervositeit, een slecht dieet, stress, of slapeloosheid.
Als je last hebt van bruxisme, dan is het belangrijk om langs te gaan bij een goede deskundige. Die kan jou bijvoorbeeld aanbevelen om ’s nachts een beugel te dragen.
Desalniettemin is bruxisme een van de meest voorkomende oorzaken van kaakpijn.
Tinnitus/oorsuizen en de link met kaak
Nek-of kaakproblemen kunnen oorsuizen of tinnitus veroorzaken. Krachtige spiercontracties van de nek- , hals- en kauwmusculatuur kunnen de intensiteit en kwaliteit van het oorsuizen beïnvloeden of in de hand werken. Een orofaciaal therapeut, kinesist die gespecialiseerd is in aangezichtsklachtene en eveneens cranios therapeut kan de spierspanningen en eventuele blokkages in hoofd-, nek-, hals- en kaakregio verminderen. Die therapie zal een algemene ontspanning geven zodat men zich minder bewust wordt van de tinnitus en dus ook een grotere aanvaarding van de klachten brengt. Daardoor is kinesitherapie samen met de interdisciplinaire werking van NKO-artsen, neurologen, audiologen en psychologie heel belangrijk bij tinnitus.
Behandelingstechnieken voor kaakpijn
De behandeling bestaat voornamelijk uit het afleren van verkeerde, slechte gewoontes t.h.v. de kaken.
Eveneens zal de kinesist zal samen met de tandarts, orthodontist, paradontoloog zoeken naar de beste occlusie (druk) t.h.v. de tanden. Dit kan aan de hand van een behandeling door kinesitherapie, manuele therapie samen met/zonder het voorschrijven van een opbeetplaat.
De kinesist of manueel therapeut kan de spanning en beperking rond de kaak , schouder – en nekregio verminderen met manuele therapie, ontspanningstherapie, mobilisatie,stretch… De pijnpunten t.h.v. de aangezichtsspieren worden behandeld (o.a. door myofasciale- en triggerpunttherapie).
Dysfuncties t.h.v. het kaakgewricht (TMJ) kunnen zeker hoofdpijn, aangezichtspijnen, zenuwpijnen, oorpijn, oorsuizingen (tinnitus) alsook nekpijn en andere klachten in het lichaam veroorzaken.
Om je kaakpijn zo volledig mogelijk te behandelen, behandelen we ook andere delen van je lichaam (o.a. de nek) aangezien deze een rol kunnen spelen in TMD.
Of het nu gaat om TMD of andere kaakpijn, bij Fien Jonnaert stap je in een behandeltraject waarbij jouw kaakklachten professioneel ontleed wordt.
De combinatie van een heldere uitleg, fysieke technieken en mental coaching zullen leiden tot een oplossing voor jouw pijn en een beter werking van je kaakgewricht.
De behandeling bestaat uit mobilisatietechnieken, ontspanningstechnieken en stretchingstechnieken van de kaak.
Al de technieken komen uit de manuele therapie, osteopathie, kinesitherapie, manuele neurotherapie en reflexologie.
Combineer dit met mental coaching om de relatie van klachten met stress aan te pakken.
Het kinesitherapeutisch onderzoek
De doelstelling van het kinesitherapeutisch onderzoek is om vast te stellen of er sprake is van TMD en of deze met kinesitherapie kan verholpen worden. Na de anamnese volgen intra- en extraorale inspectie, palpatie, passief- en actief bewegingsonderzoek en specifieke onderzoekstechnieken.
Het doel van de therapie is het verhelpen van de pijn en het verstoord bewegingspatroon. De patiënt voorzien van een inzicht in TMD aan de hand van een duidelijke uitleg is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voor een goede begeleiding kan een kinesitherapeutische behandeling verder bestaan uit: mobilisatietechnieken, massagetechnieken, stretchingstechnieken en relaxatietherapie indien nodig.
Zowel een arts als tandarts kan een behandeling voor kinesitherapie voorschrijven.
Kaakkinesist, kinesist voor de kaak, kaakspecialist
Kaakklachten zijn enorme complex om te behandelen. Zeker om ze grondig te behandelen en door te zoeken naar de echte oorzaak van de klachten.
Het is dan ook een specialisatie binnen de kinesitherapie. Dit vergt veel bijscholingen en ervaring. Hiervoor ga je best naar een gespecialiseerde therapeut.
Soms kan je geholpen worden op afstand. Door een minimaal aantal keren op bezoek te gaan in de praktijk, gecombineerd met een thuisprogramma kan je mooie resultaten verkrijgen. Verlost geraken van je kaakpijn hoeft dus niet tijdintensief te zijn. Maar vraagt wel een gespecialiseerde aanpak.
Dingen die zelf kan doen bij kaakpijn
Houding
Een manier om de symptomen verbonden aan een kaakgewrichtsstoornis (kaakpijn) te verminderen, is door goed op je lichaamshouding te letten, met name rond je schouders, nek en hoofd.
Een slechte lichaamshouding kan spanning in de nek en kaak veroorzaken. Dat kan zelfs iets zijn waar je je niet eens van bewust bent wanneer je achter de computer zit, tv zit te kijken of aan de telefoon bent.
Onthoud dat het belangrijk is om altijd goed op je ruggengraat te letten: deze zou recht en ontspannen moeten zijn. Daarnaast zouden zowel je lippen als je tanden ook samen moeten rusten. Je tong hoor je tegen je gehemelte aan te laten rusten, waarbij je ademt door je neus.
Voeding
Probeer het eten van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen opwekken, zoals suiker, vet, grote hoeveelheden koffie of energiedranken of conserveringsmiddelen te vermijden.
Verhoog je inname van vitamine C en calcium.
Meditatie
Wordt nog aangevuld.
Stress en emoties
We weten dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is om goed met stress om te leren gaan. Toch is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren rustig te blijven. Zo kan je je zenuwen en bloeddruk onder controle houden en een beter leven leiden.
Probeer gedurende de dag een momentje te vinden om lekker te ontspannen. Een goede optie die altijd helpt om lichaam en geest te verzorgen is yoga.
Dmv van mentale coaching kan je hierin begeleid worden. Deze gaat samen met jou achter het stuur zitten en kijken wat er zich onderweg van obstakels bevind.
Probeer deze simpele tips op te nemen in je dagelijkse leven.
Link met andere aandoeningen
De volgende symptomen of aandoeningen kunnen ook voorkomen bij kaapijn:
- Cervicale hoofdpijnen
- Cervicale dystonie
- Craniomandibulare dysfunktie
- Diskus problemen van het kaakgewricht
- Duizeligheid en Vertigo
- Facialisparese
- Gezichtsasymmetrie
- Herpes Zoster-Gordelroos
- Kaakproblemen
- Klemstoornissen
- Mond- en gezichtspijnen
- Myofasciale stoornissen van het Kauwsysteem
- Nekhoofdpijnen
- Okklusionsstoringen (stand van de tanden)
- Onverklaarbare brandende mondpijn
- Onverklaarbare gezichtspijn
- Onverklaarbare hoofdpijn
- Onverklaarbare oorpijn
- Onverklaarbare tandpijn
- Oorruizen – Tinnitus
- Oorbuisjes en oor en gezichtspijnen
- Orofaciale stoornissen Trigeminusneuralgie
- Plagiocephalie
- Post-herpische pijnen
- Post whiplash syndroom
- Scheefhals-Torticollis
- Schedelgroeistoornissen
- Spanningshoofdpijn
- Tandenknarsen