Een meisje van zeven jaar oud. Er was al enorm veel tandschade door het tandenknarsen. De mama hoort de dochter ’s avonds en ’s nachts tot op de gang knarsen.

Het meisje klaagt van kaakpijn en hoofdpijn. De ouders zijn op zoek naar hulp.

Uit het onderzoek blijft dat het meisje enorm veel angst heeft om in slaap te vallen. Dit is trouwens niet ongewoon bij slechthorende of dove mensen: in je slaap wordt je minder snel gealarmeerd, hoor je geen gevaren of alarmen.

In samenspraak met de psycholoog werd gewerkt op de angsten en het zelfvertrouwen. Er werd gewerkt op het ontspannen en afbouwen van de fysieke spanning in de kaak. Er werd ook gewerkt op slaaphygiƫne en het gebruik van smartphones en tablets voor het slapen gaan.

Na drie sessies was het meisje verlost van de hoofdpijn en het knarsen. Ze slaapt sindsdien beter. Ook de mama geeft aan dat het knarsen enorm verminderd is.

Enkele kleine ingrepen en de juiste thuisoefeningen kunnen grote resultaten geven. Ook al lijken de aanpassingen soms miniem.

Achtergrond

Nachtelijk knarsen bij kinderen kan een teken zijn. Een teken dat ze overdag overprikkeld waren, dat ze zich niet goed in hun vel voelen, gebrek aan zelfvertrouwen of net teveel perfectionisme.

Durf zeker verder te kijken dan enkel de mondmotoriek zelf.

Typische klachten

Angst om te slapen of nood aan nabijheid kunnen ook tijdelijk leiden tot klem- en knarsgedrag (bruxisme).

Het lichaam geeft je de signalen en vertelt hoe het met je gaat. De vraag is of je luistert en ermee aan de slag wilt gaan?