Jonge vrouw komt met kaakpijn naar de praktijk. Ze heeft last van kaakpijn aan één kant. Ze voelt al enkele maanden een kleine klik, maar heeft er nooit echt pijn van gehad.

Wanneer ze orale seks heeft met haar vriend, doen de kaken steeds meer pijn.

Onlangs blokkeerde de kaak zelf eventjes. Sindsdien gaat de mont niet meer zo goed open.

22 millimeter opening is echt te weinig om goed en comfortabel te kunnen eten. Kauwen op hardevoeding doet pijn. Een belegd broodje eten gaat niet. Een sandwicht moet platgeduwd worden. Wanneer ze een banaan wil eten, moet ze die overlangs snijden zodat die in de mond past.

Ze voelt rechts ook een druk bij het openen van de kaak. De laatste weken is er ook een drukgevoelig punt bij het oor.

Elke mondopening geeft druk aan de rechter zijde. Bij verder proberen openen beweegt de onderkaak naar rechts. De onderkaak maakt dus bij het openen een C-beweging naar de pijnlijke kant.

Dit is een klassiek voorbeeld van discusprobleem. In medische termen noemen we dit een anterieure discusdislocatie met reductie in het begin van het verhaal. Maar op moment van intake was er al sprake van een anterieure discusdislocatie zonder reductie.

Achtergrond

Het kaakgewricht heeft een kleine meniscusschijf, die zit als een mutsje op het kaakkopje. Aan de achterzijde van de meniscus hangt een ligament (koordje of rekker) en die hangt op zijn beurt was aan het stukje schedel in je kaakgewricht.

Wanneer de mond zich opent, beweegt dat kaakkopje voorwaarts samen met zijn mutsje. Bij het terugkeren helpt het ligament om de kraakbeenmuts (meniscus) mee te begeleiden naar achteren.

Typische klachten

Daar loopt het bij deze vrouw mis. Het ligament, de rekker, is vermoedelijk uitgerokken en de meniscus blijft voor het gewricht hangen in plaats van mee naar achteren te schuiven.

In het begin “schiet” of “klikt” de muts terug op het kaakkopje bij het openen en hoort ze een klik. Eenmaal de klik gepasseerd zal een normale mondopening geen probleem zijn tenzij er teveel spierspanning is.

Later kan het zijn dat de klik verdwijnt en de druk toeneemt. Dit geeft aan de meniscus niet meer op zijn plaats klikt.