Kaakpijn kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven, en hoewel traditionele behandelingen vaak effectief zijn, kunnen alternatieve behandelingsmethoden een aanvullende of vervangende rol spelen. Hier is een uitgebreide lijst van alternatieve methoden voor het behandelen van kaakpijn, elk voorzien van een neutrale recensie.

Zoals bij alle methodes ligt de sterkte vaak in de complementariteit met andere (reguliere) behandelingen. Vaak versterken reguliere en alternatieve behandelmethodes elkaar.

Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden ingebracht om pijn te verlichten en de energiebalans te herstellen.

Veel meridianen passeren in de kaak, het is als het ware een druk energetisch kruispunt.

Chiropractie

Chiropractische zorg richt zich op de uitlijning van de wervelkolom en andere gewrichten, inclusief de kaak. Chiropractors passen manuele manipulaties toe om pijn en stijfheid te verminderen, of om neurale demping te krijgen.

De kaak functioneert binnen een keten. Met chiropraxie kan je de ganse keten mee behandelen.

Massagetherapie

Massagetherapie richt zich op het ontspannen van de spieren rond de kaak, nek en schouders. Het kan helpen bij het verlichten van spierspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde maakt gebruik van natuurlijke kruiden en supplementen om pijn en ontsteking te verminderen. Voorbeelden zijn kurkuma, gember, en valeriaanwortel.

Hoewel sommige kruiden ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen hebben, ontbreekt het vaak aan gedegen wetenschappelijk bewijs. Het is ook belangrijk om mogelijke interacties met andere medicijnen te overwegen.

Biofeedback

Biofeedback is een techniek waarbij mensen leren om fysiologische functies te controleren, zoals spierspanning, door middel van visuele of auditieve feedback. Dit kan helpen om spierspanning in de kaak te verminderen.

Biofeedback kan effectief zijn voor mensen die willen leren hoe ze hun stress en spierspanning kunnen beheersen, of om slechte gewoontes af te leren. Het wordt vooral gebruikt bij tandenknarsen. Zo werk ik als medisch expert mee aan verschillende biofeedbacktoestellen.  Het vereist echter tijd en oefening, en niet iedereen reageert even goed op deze methode.

Yoga en meditatie

Yoga en meditatie kunnen helpen bij het verminderen van stress en spierspanning, wat indirect kan bijdragen aan het verminderen van kaakpijn. Specifieke houdingen en ademhalingstechnieken zijn gericht op ontspanning.

Beide methoden zijn veilig en kunnen de algehele gezondheid en welzijn verbeteren. De effectiviteit bij het specifiek behandelen van kaakpijn varieert per individu.

Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebruikmaakt van sterk verdunde stoffen om het lichaam aan te zetten zichzelf te genezen.

De werking van homeopathie is zeer controversieel en wetenschappelijk bewijs ontbreekt grotendeels. Veel gezondheidsdeskundigen beschouwen het als een placebo.

Hypnotherapie

Hypnotherapie maakt gebruik van geleide ontspanning en geconcentreerde aandacht om een verhoogde staat van bewustzijn te bereiken. Dit kan helpen bij het omgaan met pijn en stress.

Sommige mensen ervaren aanzienlijke verlichting van pijn en stress door hypnotherapie, terwijl anderen geen effect merken. Het is belangrijk om een gekwalificeerde therapeut te kiezen.

Craniosacrale therapie

Craniosacrale therapie is een zachte, hands-on methode die spanning en pijn in het lichaam probeert te verminderen door lichte aanrakingen op de schedel en het heiligbeen.

De effectiviteit van craniosacrale therapie is omstreden en wetenschappelijk bewijs is beperkt. Deze techniek beschouw ik niet als alternatief, het is standaard praktijk bij de meeste kinesitherapeuten.

Conclusie

Het is duidelijk dat alternatieve behandelingsmethoden voor kaakpijn variëren in effectiviteit en wetenschappelijke ondersteuning. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is belangrijk om verschillende opties te overwegen en te overleggen met een zorgverlener voordat je een nieuwe behandeling probeert.

Wil je meer weten over effectieve behandelingen voor kaakpijn? Bezoek dan onze praktijk voor een deskundig advies en een persoonlijke benadering.

About The Author

Fien Jonnaert

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak