Veel mensen realiseren zich niet dat een slechte houding niet alleen rug- en nekklachten kan veroorzaken, maar ook een aanzienlijke impact kan hebben op de gezondheid van je kaak. Onze houding speelt een cruciale rol in de manier waarop onze spieren en gewrichten functioneren, en dit geldt ook voor de kaak.

Hoe je houding en je kaakpijn verbonden zijn

Wanneer je een slechte houding hebt, zoals een gebogen rug of naar voren hangende schouders, verandert de positie van je hoofd en nek. Dit zorgt ervoor dat je kaak in een onnatuurlijke positie komt te staan, wat extra spanning op de kaakspieren en het kaakgewricht kan leggen. Deze spanning kan leiden tot kaakpijn, hoofdpijn, en zelfs tinnitus (oorsuizen).

De rol van de nek en de schouders

Een veelvoorkomend probleem is de zogeheten ’tech neck’, een fenomeen waarbij men voortdurend voorovergebogen zit om naar een scherm te kijken. Deze houding zorgt ervoor dat de spieren aan de achterkant van de nek overbelast raken, terwijl de spieren aan de voorkant van de nek en de kaak overmatig gestrekt worden. Dit onevenwicht kan leiden tot spierspanning en pijn in de kaak.

Tips voor een betere houding

  1. Bewustwording: Wees je bewust van je houding gedurende de dag. Stel indien nodig herinneringen in om regelmatig je houding te controleren.
  2. Ergonomie: Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingericht. Je monitor moet op ooghoogte staan en je stoel moet voldoende ondersteuning bieden aan je onderrug.
  3. Oefeningen: Regelmatige nek- en schouderoefeningen kunnen helpen om de spieren te versterken en spanning te verminderen. Denk aan simpele rek- en strekoefeningen die je gemakkelijk tijdens je werkdag kunt uitvoeren.

Conclusie

Een goede houding is essentieel voor het voorkomen en verlichten van kaakpijn. Door bewust te werken aan een betere houding en regelmatig oefeningen te doen, kun je de spanning op je kaakspieren verminderen en een gezondere, pijnvrije kaak bevorderen. Neem de tijd om je houding te verbeteren en merk het verschil in je algehele welzijn.

Als gespecialiseerd kaakkinesist kan ik je helpen met je klachten.

About The Author

Fien Jonnaert

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak