Sinds het begin van de pandemie zie ik in mijn praktijk steeds meer mensen met kaakklachten. Corona doet ons op meerdere vlakken geen goed.

Liggen de extra kaakklachten aan de verhoogde stress of het dragen van mondmaskers? De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar één ding is zeker. De kaak ziet ervan af. Gelukkig kan je dit probleem zelf aanpakken.

Tijdens de coronacrisis werden massaal mondmaskers gedragen.

Wat kan je doen met kaakpijn die begonnen is tijdens de pandemie?

Met enkele simpele oefeningen kan je de spanning van je kaakspieren naar beneden halen. Is dit onvoldoende, dan overweeg je best toch iets van therapie.

Tips:

 • Gun je kaak wat rust door deze in een rustpositie te houden. Mond lichtjes open, lippen op elkaar en tongpunt tegen het gehemelte.
 • Onderdruk de drang om je masker goed te zetten door je kaak heen en weer te bewegen.
 • Stop met klemmen overdag. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar let er op.
 • Kies een mondmasker dat je goed past. Niet te groot, niet te klein, aansluitend maar niet te spannend. Dit is voor iedereen anders. Leg indien nodig een knoopje in de lusjes zodat dat je masker niet afvalt.
 • Zoek hulp voor je angsten en zorgen. Stress de baas worden is niet altijd evident. Je hier al van bewust zijn en durven actie te nemen is al een grote stap.
 • Duw niet met je tong tegen de tanden.
 • Vermijd wangbijten.
 • Vermijd kauwgum, kauw enkel tijdens het eten. Een balpen telt niet als maaltijd!
 • Kauw symmetrisch. Evenveel je voedsel links als rechts verwerken.
 • Gun je spieren eens een zelfmassage.

In het volgende filmpje heb ik een kleine compilatie gemaakt met een paar eenvoudige oefeningen die je helpen bij je kaakpijn. Succes ermee!

Dit artikel werd door verschillende media opgepikt! Zie “in de pers“.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak

6 Comments

 1. Beste
  Ik woon in Genk en heb al jaren last van bruxisme. Het begon sporadisch in stressvolle periodes. Ondertussen word ik elke ochtend wakker met pijnlijke kaken en ook overdag betrap ik mezelf constant op klemmen. Mijn tandarts zei dat ik elke kinesist kan bellen voor oefeningen. Maar kent u iemand hier in de buurt (3600 Genk) met ervaring op dit gebied?
  Met dank!
  Griet

 2. Dag Fien, ik heb een vergelijkbare vraag als Griet. Ik ben van Veurne, heb al langere tijd last van klemmen ’s nachts. Ik word er regelmatig wakker van. Ken je een kinesist uit de buurt die mij kan helpen?

 3. Ik zal eens een lijst maken met therapeuten per regio. Ik hou jullie op de hoogte.

 4. […] Voila. De laatste weken van vorig jaar waren superdruk door de media-aandacht die ik had gekregen rond kaakpijnproblemen en de link met mondmaskers. […]

 5. […] over de link tussen het dragen van mondmaskers door Covid-19 en kaakpijn (lees er alles over in het artikel op deze blog). Alles begon met een interview voor Het Nieuwsblad en De Standaard. Later kwam er ook een een […]

 6. […] een onjuiste houding van de mond tijdens het praten of eten, bijvoorbeeld bij het dragen van een mondmasker. […]

Comments are closed.