Het Eagle-syndroom is een zeldzame aandoening die gekarakteriseerd wordt door een verlengde of abnormaal gevormde processus styloïdeus of een verkalkt stylohyoid-ligament. Dit kan leiden tot een reeks van symptomen zoals keelpijn, slikmoeilijkheden, oorpijn, en een vreemd gevoel alsof er iets in de keel vastzit.

Als gespecialiseerde kinesist in aandoeningen van de kaak is het belangrijk om patiënten te informeren over de behandelingsmogelijkheden voor Eagle-syndroom.

Diagnose

De diagnose van Eagle-syndroom vereist een grondig klinisch onderzoek en mogelijk beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan, om de lengte en vorm van het styloïde proces of de verkalking van het stylohyoid-ligament te beoordelen.

Behandeling

Eenmaal gediagnosticeerd, kan de behandeling variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de voorkeur van de patiënt.

Een niet-chirurgische benadering kan bestaan uit medicatie om pijn en ontsteking te beheersen, kinesitherapie, en specifieke technieken gericht op het verlichten van de spanning in de betrokken spieren en structuren. Deze technieken kunnen manuele therapie omvatten, oefeningen om de spieren te versterken en te ontspannen, en advies over houding en beweging om verdere irritatie te voorkomen.

De focus ligt op het vermijden van spanningsopbouw en de vicieuze cirkel doorbreken. Met kinesitherapie kunnen we niet de oorzaak aanpakken.

In sommige gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet voldoende zijn om de symptomen te verlichten, kan een chirurgische ingreep overwogen worden. Deze procedure, bekend als styloïdectomie, omvat het verkorten van het styloïde proces of het verwijderen van de verkalkingen om de druk op de omringende structuren te verlichten. Dit is niet zonder risico, integendeel zelfs. Het is een delicate regio, met belangrijke zenuwstructuren en bloedvaten, waarbij de afweging al dan niet opereren grondig bekeken moet worden.

Herstel

Als kinesist gespecialiseerd in aandoeningen van de kaak, is het ons doel om patiënten door hun herstelproces te begeleiden. We werken nauw samen met het medisch team van de patiënt om een geïntegreerde aanpak te bieden die zowel de symptomen als de onderhoudende factoren van Eagle-syndroom aanpakt.

In mijn gespecialiseerde praktijk behandel ik jaarlijks vijf tot tien patiënten met Eagle-syndroom. Deze ervaring laat mij toe om effectieve en gepersonaliseerd te werken in de behandeling van deze zeldzame aandoening.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak