Aangezichtspijn is een veelvoorkomend probleem dat kan voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder tandpijn, overbelaste spieren, en bruxisme. Het is een complexe aandoening die de kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden, daarom is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te begrijpen en passende behandeling te zoeken.

Aangezichtspijn door tandpijn

Tandpijn is een van de meest voorkomende oorzaken van aangezichtspijn. Dit kan het gevolg zijn van gaatjes, abcessen, gebroken tanden, of infecties van het tandvlees. Pijn die uitgaat van de tanden kan uitstralen naar andere delen van het gezicht, wat het soms moeilijk maakt om de exacte bron te lokaliseren.

Regelmatige tandheelkundige controles en goede mondhygiëne zijn cruciaal voor het voorkomen van tandpijn en de daarmee samenhangende aangezichtspijn.

Pijn in aangezicht door overbelaste spieren

Overbelaste spieren in het gezicht en de kaak kunnen ook aangezichtspijn veroorzaken. Mensen die veelvuldig kauwgom kauwen, nagelbijten, of vaak gespannen zijn, kunnen last krijgen van deze spiergerelateerde pijn. Bruxisme, het klemmen en knarsen van de tanden, zijn ook vaak een oorzaak.

Kaakkinesitherapie is hierbij een effectieve behandelmethode. Specialisten zoals Fien Jonnaert zijn getraind om specifieke oefeningen en behandelingen toe te passen die de spieren ontspannen, de spanning verminderen, en de pijn verlichten.

Tandenknarsen, en impact op de kaak

Bruxisme, ofwel tandenknarsen en kaakklemmen, is een andere veelvoorkomende oorzaak van aangezichtspijn. Het gebeurt vaak onbewust tijdens de slaap, maar kan ook overdag voorkomen. Bruxisme zet niet alleen druk op de tanden en kaken, maar kan ook leiden tot hoofdpijn, oorpijn, en chronische aangezichtspijn. Behandelingen kunnen variëren van stressverminderingstechnieken en bewustwording tot het dragen van een op maat gemaakte gebitsbeschermer.

Voor al deze aandoeningen is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Lees ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist? voor meer info. Een kaakkinesitherapeut kan een grondige evaluatie uitvoeren en een persoonlijk behandelplan opstellen. Met een combinatie van manuele therapie, oefeningen, en soms samenwerking met tandartsen of andere specialisten, kan effectieve verlichting en behandeling van aangezichtspijn worden bereikt. Het doel is altijd om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook om de onderliggende oorzaak aan te pakken voor langdurige verbetering en comfort.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak