Hoe kies je je kaakspecialist?

Wow, een kaakkinesist! Ik wist niet dat bestond!

Ik krijg deze opmerking vaak. Niet veel mensen beseffen dat deze gespecialiseerde vorm van kinesitherapie / fysiotherapie bestaat.

Toch vind ik het ergens het logisch: het kaakgewricht en de omliggende spieren en gewrichten vormen een complex samenspel. Problemen met het kaakgewricht kunnen leiden tot pijn en beperkte beweeglijkheid van de kaak, bijvoorbeeld trismus. Dit kan ook weer leiden tot problemen met het praten, eten en zelfs ademhalen. Een gespecialiseerde zorgverlener kan helpen om de oorzaak van de problemen te achterhalen en een behandeling voor te stellen.

Maar wat zijn nu de verschillen (en gelijkenissen) tussen een neus-keel-en oorarts (nko), tandarts, orthodontist en een gespecialiseerde kinesist bij het behandelen van pijn in de kaak?

Welke type zorgverlener?

Als u last heeft van pijn in de kaak, kan het soms moeilijk zijn om te bepalen bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kan het gepast zijn om langs te gaan bij een nko-arts, tandarts, orthodontist of kinesist.

Hieronder zetten we de verschillen tussen deze kaakspecialisten op een rijtje:

  • Neus-keel-en oorarts (nko): een nko is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen van de neus, keel en oren. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem in de neus, keel of oren, kan een nko u helpen. Denk aan tinnitus, algemene oorpijn, sinusitis, gehoorverlies, etc
  • Tandarts: een tandarts is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van tanden en kiezen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem met de tanden of kiezen, kan een tandarts u helpen.
person wearing blue latex gloves holding white tablet computer
  • Kinesist: een kinesist is een zorgverlener die gespecialiseerd is in de behandeling van bewegings- en spierproblemen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem met het kaakgewricht of de omliggende spieren en gewrichten, kan een kinesist u helpen.
  • Orthodontist: een orthodontist is een tandarts die gespecialiseerd is in de behandeling van tand- en kaakafwijkingen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een afwijking in de stand van de tanden of de kaak, kan een orthodontist u helpen.

In samenvatting kan de oorzaak van pijn in de kaak veroorzaakt worden door verschillende factoren. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kan het gepast zijn om langs te gaan bij nko, tandarts, orthodontist of kinesist.

Als gespecialiseerd kaakkinesist kan ik u hierbij zeker helpen.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak