Hoe kies je je kaakspecialist?

Het kaakgewricht en de omliggende spieren en gewrichten vormen een complex samenspel. Problemen met het kaakgewricht kunnen leiden tot blokkades, oorpijnen, hoofdpijnen en beperkte beweeglijkheid van de kaak, bijvoorbeeld trismus (kaakklem). Dit kan ook weer leiden tot problemen met het praten, eten en zelfs ademhalen. Een gespecialiseerde zorgverlener kan helpen om de oorzaak van de problemen te achterhalen en een behandeling voor te stellen.

Maar wat zijn nu de verschillen (en gelijkenissen) tussen de verschillende specialisten van de kaak, met name de neus-keel-en oorarts (nko), mond-kaak-aangezicht (mka), stomatoloog, tandarts, de gespecialiseerde kaak-kinesist en de orthodontist bij het behandelen van kaakpijn?

Welke type zorgverlener?

Bij kaakpijn is het belangrijk de juiste zorgverlener te kiezen. Afhankelijk van de oorzaak, kan een bezoek aan een nko-arts, tandarts, orthodontist of kinesist nodig zijn:

  • Neus-keel-en oorarts (nko): een nko is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen van de neus, keel en oren. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem in de neus, keel of oren, kan een nko je helpen. Denk aan tinnitus, algemene oorpijn, sinusitis, gehoorverlies, etc.
  • MKA / stomatoloog: een arts gespecialiseerd in de kaken. Hebben expertise in de kaken, en kunnen je medicamenteus, operatief helpen, kunnen ook opbeetplaten of botox voorschrijven. Vaak krijg je van deze arts een doorverwijzing naar gespecialiseerde kinesitherapie vooraleer er invasieve technieken worden overwogen.
  • Tandarts: een tandarts is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van tanden en kiezen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem met de tanden of kiezen, kan een tandarts je helpen.
person wearing blue latex gloves holding white tablet computer
  • Kaakkinesist: een kinesist is een zorgverlener die gespecialiseerd is in de behandeling van bewegings- en spierproblemen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een probleem met het kaakgewricht of de omliggende spieren en gewrichten, kan een gespecialiseerd kaakkinesist je helpen.
  • Orthodontist: een orthodontist is een tandarts die gespecialiseerd is in de behandeling van tand- en kaakafwijkingen. Als de pijn in de kaak veroorzaakt wordt door een afwijking in de stand van de tanden of de kaak, kan een orthodontist je helpen. Heel vaak zal er gewerkt worden met beugels (al dan niet afneembaar), hierbij is het doel de “malocclusie” te verbeteren. Dit is de stand van je tanden ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de mond.
  • Osteopaat: veel osteopaten kunnen ook helpen met kaakgerelateerde problelmen. Blokkades in de rug en het bekken of de nek kunnen uiteindelijk leiden naar kaakklachten.

In samenvatting kan de oorzaak van pijn in de kaak veroorzaakt worden door verschillende factoren. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kan het gepast zijn om langs te gaan bij nko, tandarts, orthodontist of kinesist gespecialiseerd in de kaak.

Als gespecialiseerd kaakkinesist kan ik je hierbij zeker helpen.


Reacties

5 reacties op “Hoe kies je je kaakspecialist?”

  1. […] is ook aan te raden om professioneel advies in te winnen bij aanhoudende kaakpijn (lees ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist?). Als gespecialiseerd kaakkinesist bied ik je gespecialiseerde technieken om de spanning in de kaak […]

  2. […] De diagnose van kaakgerelateerde oorpijn kan uitdagend zijn, omdat de symptomen overlappen met die van typische oorproblemen. Gespecialiseerd zorgverlener kunnen dit onderzoeken en vaststellen of de oorpijn inderdaad voortkomt uit kaakproblemen (lees ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist?). […]

  3. […] kan ik u helpen om de pijn te verminderen en de oorzaak van de pijn te achterhalen (zie ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist?). Door middel van oefentherapie, massage en eventueel manuele technieken, kan ik de spanning in de […]

  4. […] wie kan je terecht voor botoxinjecties in de kaak? Lees zeker ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist? voor de verschillende […]

  5. […] al deze aandoeningen is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Lees ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist? voor meer info. Een kaakkinesitherapeut kan een grondige evaluatie uitvoeren en een persoonlijk […]