Trismus, is een extreme kramp van de kaakspieren, met als gevolg een mondopeningbeperking en kaakklemmen en kaakpijn, is een aandoening waarbij mensen moeite hebben om hun mond te openen en te sluiten.

Dit kan leiden tot pijn en ongemak bij het praten, eten en drinken, en zelfs bij het tandenpoetsen.

woman biting gray nails in her mouth
Trismus .. wanneer het pijn doet als je je mond open of toe wil doen

Oorzaken van trismus

Trismus kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals een ongeval, een infectie, een chirurgische ingreep of een aandoening van het kaakgewricht. We gaan in dit artikel niet verder op de mogelijke oorzaken in.

De pijn uit zich typisch in een enorme verkramping van de spier die zowel pijn als bewegingsbeperking veroorzaakt.

Behandeling

Als u last heeft van trismus, kan ik u als gespecialiseerd kaakkinesit helpen om de beweeglijkheid van uw mond te verbeteren. Kaakkinesitherapie is een vorm van kinesitherapie die gericht is op het behandelen van problemen met het kaakgewricht en de omliggende spieren en gewrichten.

De behandeling van trismus kan bestaan uit oefeningen om de spieren van het kaakgewricht te versterken en te ontspannen, naast massagetechnieken om de beweeglijkheid te verbeteren. Soms kan het ook nodig zijn om aanpassingen te maken aan de manier waarop je eet of je mond gebruikt om de belasting op het kaakgewricht te verminderen.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je last hebt van trismus, aangezien dit kan leiden tot chronische pijn en beperkte beweeglijkheid als het niet behandeld wordt. Ik kan je helpen om de oorzaak van de mondopeningbeperking te achterhalen en een behandelplan op maat te maken om de beweeglijkheid van uw mond te verbeteren.

About The Author

Fien Jonnaert

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak

2 Comments

  1. […] meniscus die de kaak blokkeert. Dit gaat vaak gepaard met een beperking van de mondopening (trismus). Anderzijds kan het gaan om uitstraling van pijn vanuit de spieren. Vergis je niet, als patiënt […]

  2. […] Bij discusdislocatie ‘zonder reductie’, blijft de discus verplaatst, wat leidt tot een blijvende blokkade en soms een beperking in het openen van de mond. […]

Comments are closed.