Stress is een alomtegenwoordig aspect van het moderne leven. Het heeft verschillende directe en indirecte gevolgen voor ons lichaam, een voorbeeld hiervan is kaakpijn. Veel mensen stellen vast dat ze tijdens stressvolle perioden last krijgen van pijn in hun kaak en oor. Dit fenomeen, vaak over het hoofd gezien, verdient meer aandacht.

Wanneer we gestresseerd zijn, spannen we onbewust verschillende spieren in ons lichaam aan, inclusief die in onze kaak. Dit is geen probleem bij korte periodes van stress, maar kan wel problematisch worden bij aanhoudende stress. De constante spanning kan dan leiden tot kaakpijn, wat vaak wordt verergerd door onbewuste gewoonten zoals tandenknarsen of klemmen. Deze handelingen verhogen de druk op het kaakgewricht en de omliggende spieren, en dat leidt tot pijn en ongemak.

De pijn kan zich uitbreiden naar het oor, waardoor een dubbel gevoel van ongemak ontstaat (lees ons artikel Oorpijn en kaakpijn). Dit is een belangrijk teken dat stressmanagement en lichaamsbewustzijn noodzakelijk zijn om deze symptomen te verlichten.

Wat helpt bij kaakpijn door stress?

Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen en kaakspanning te verlichten. Denk aan ontspanningstechnieken zoals:

  • diepe ademhalingsoefeningen,
  • yoga, en
  • mindfulness-meditatie.

Daarnaast is ook aan te raden om professioneel advies in te winnen bij aanhoudende kaakpijn (lees ons artikel Hoe kies je je kaakspecialist?). Ik ben een gespecialiseerd kaakkinesist. Ik kan je helpen met gespecialiseerde technieken om de spanning in de kaak te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.

About The Author

Fien Jonnaert

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak

2 Comments

  1. […] leiden tot onbewust tandenknarsen of kaakklemmen, wat extra druk op het TMJ legt (lees ons artikel Stress en kaakpijn). Andere oorzaken zijn artritis in het kaakgewricht, een verkeerde beet of zelfs […]

  2. […] oorzaak? Vaak ligt het aan overmatige spanning in de kauwspieren, die kan ontstaan door stress, tandenknarsen of een verkeerde beet. Deze voortdurende spanning leidt tot pijn die uitstraalt naar […]

Comments are closed.