Wanneer we denken aan oorpijn, associëren we dit meestal met oorinfecties of verkoudheden. Echter, een minder bekende maar belangrijke oorzaak van oorpijn is kaakproblemen. Dit artikel belicht het verrassend sterke verband tussen oorpijn en kaakpijn, een verbinding die vaak over het hoofd wordt gezien.

Het menselijk kaakgewricht, ook bekend als het temporomandibulair gewricht (TMJ), ligt vlakbij het oor. Wanneer dit gewricht of de omliggende spieren ontstoken of overbelast raken, kan dit leiden tot pijn die uitstraalt naar het oor. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • een zeurende pijn in en rond het oor, soms vergezeld van een klikgeluid bij het openen of sluiten van de mond;
  • een dof gevoel van de oren of drukgevoel in de oren (herkenbaar van in het vliegtuig of van bij het duiken)
  • een “bokaal”gevoel

De oorzaken van kaakgerelateerde oorpijn zijn divers. De twee grootste oorzaken zijn enerzijds een gedisloceerde meniscus die de kaak blokkeert. Dit gaat vaak gepaard met een beperking van de mondopening (trismus). Anderzijds kan het gaan om uitstraling van pijn vanuit de spieren. Vergis je niet, als patiënt is het zeer moeilijk om het onderscheid te maken tussen deze twee hoofdoorzaken.

Daarnaast kan ook stress, bijvoorbeeld, leiden tot onbewust tandenknarsen of kaakklemmen, wat extra druk op het TMJ legt (lees ons artikel Stress en kaakpijn). Andere oorzaken zijn artritis in het kaakgewricht, een verkeerde beet of zelfs kaakletsel.

De diagnose van kaakgerelateerde oorpijn kan uitdagend zijn, omdat de symptomen overlappen met die van typische oorproblemen. Gespecialiseerd zorgverlener kunnen dit onderzoeken en vaststellen of de oorpijn inderdaad voortkomt uit kaakproblemen.

De behandeling richt zich op het verminderen van de spanning in het kaakgewricht en de omliggende spieren. Dit kan onder meer door ontspanningstechnieken, kinesitherapie, het gebruik van een nachtbeugel of, in ernstige gevallen, medicatie of zelfs chirurgie.

Het is cruciaal om bewust te zijn van dit verband, omdat onbehandelde kaakproblemen kunnen leiden tot chronische pijn en zelfs blijvende schade aan het kaakgewricht. Als je last hebt van oorpijn die niet reageert op standaardbehandelingen, overweeg dan om je kaak te laten onderzoeken. Als gespecialiseerd orofaciaal (kaak)kinesist kan ik je hierbij helpen.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak

2 Comments

  1. […] zich uitbreiden naar het oor, waardoor een dubbel gevoel van onbehagen ontstaat (lees ons artikel Oorpijn en kaakpijn). Dit is een belangrijk teken dat stressmanagement en lichaamsbewustzijn noodzakelijk zijn om deze […]

  2. […] stylohyoid-ligament. Dit kan leiden tot een reeks van symptomen zoals keelpijn, slikmoeilijkheden, oorpijn, en een vreemd gevoel alsof er iets in de keel […]

Comments are closed.