Gespannen kaken en oorsuizen (tinnitus) zijn beide aandoeningen die veel mensen hebben ervaren op een bepaald moment in hun leven.

Hoewel ze op het eerste gezicht niet direct met elkaar te maken lijken te hebben, is er wel degelijk een verband tussen deze twee aandoeningen.

De link: het kaakgewricht

Het kaakgewricht, ook wel het temporomandibulaire gewricht (TMJ) genoemd, is het gewricht dat de kaak verbindt met de rest van het hoofd. Als dit gewricht niet goed functioneert, kan dit leiden tot kaakpijn, hoofdpijn en oorsuizen.

Kaak
Het kaakgewricht.

Een van de oorzaken van gespannen kaken kan stress zijn. Als we gestresseerd zijn, hebben we de neiging om ons kaakgewricht te verstijven, wat kan leiden tot kaakpijn en oorsuizen. Andere oorzaken van gespannen kaken kunnen onder andere bruxisme (te hard knarsen met de tanden) en het dragen van een beugel zijn.

woman holding her head
Stress kan tot kaakpijn en tinnitus leiden.

Oorsuizen kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals blootstelling aan hard geluid, bepaalde medicijnen en ziekten van het binnenoor. Maar als u last heeft van oorsuizen in combinatie met kaakpijn, kan het zijn dat er een verband is met uw kaakgewricht.

Behandeling

Om gespannen kaken en oorsuizen te behandelen, kan ik u helpen met oefeningen om de spieren rond het kaakgewricht te ontspannen en de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren.

Als u last heeft van bruxisme, stel ik een multidisciplinaire aanpak aan via bruxismacademy.com, eventueel aangevuld met een apparaatje (splint of beugel) dat op de tanden wordt geplaatst om het knarsen te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat preventieve maatregelen, zoals het beheersen van stress en het regelmatig uitvoeren van ontspannende oefeningen, ook kan helpen om gespannen kaken en oorsuizen te voorkomen. Ik kan u hiermee helpen.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak