Op zoek naar een algemene kinesist? Lees ons artikel “hoe vind je een goede algemene kine“.

Wat is een kaakkinesist of orofaciaal therapeut?

Een kaakkinesist of orofaciaal therapeut legt zich toe op aandoeningen in het aangezicht, kaakgewricht, spraaksysteem, hals en nek.

Het is een complex vakgebied voor de therapeut. Die moet zich regelmatig bijscholen. De wereld staat namelijk niet stil. Elk jaar komen er nieuwe inzichten en technieken bij of veranderen verklaringsmodellen voor bepaalde aandoeningen of pijnen.

Het interesseveld van de therapeut moet zich hierop toeleggen, zodanig hij alle veranderingen op de voet kan opvolgen.

Wanneer iemand hoofdzakelijk kaakpatiënten behandelt dan heeft hij/zij ook de focus om alle topics hierrond op de voet te volgen.

Wanneer je dus iemand hebt die bijna uitsluitend kaakpijn behandelt dan zit je wel goed. Dan is de kans groot dat hij/zij voldoende ervaring en expertise heeft. Voldoende focus op het topic op vlak van bijscholingen is nodig.

Waar kan zo’n kaakkinesist vinden?

Er zijn veel therapeuten die kaakpijn of TMD behandelen. Maar pas op, dit wil niet zeggen dat ze kaakkinesitherapeut zijn.

Kijk dus eerst of ze effectief een specialisatie hebben in dit gebied. En kijk daarnaast eens hoeveel andere zaken ze nog doen. Zo kan je een idee vormen van hoeveel focus op de kaak zelf ligt.

Er zijn online lijsten te vinden bij de verschillende opleidingscentra over wie zo’n opleiding gevolgd heeft. Veel lijsten zijn ondertussen verdwenen omdat dit niet altijd op vlak van GDPR in orde was.

Zo houdt het ICZO een lijst van kaaktherapeuten bij.

Waarom is ervaring en specialisatie zo belangrijk?

Kaakproblemen kunnen zeer multifactorieel zijn. Dit wil zeggen dat er veel verschillende actoren zijn die de kaakpijn beïnvloeden.

Denk hierbij aan spieren, gewrichten, zenuwen, nek, bekken, psychosociale factoren, ervaringen, verwachtingen enz…

Vaak zit het in kleine nuanceverschillen. Deze leer je best voelen of benaderen wanneer je veel patiënten hebt zien passeren. Ervaring is dus heel belangrijk.

Regelmatig bijscholen spreekt voor zich. De wetenschappelijke en medische wereld staat niet stil. Integendeel…

Een eenmalige opleiding over het kaakgewricht zal niet volstaan. Regelmatig bijscholen en nieuwe technieken leren helpen om de toolbox uit te breiden en de kaakpatiënten beter te kunnen helpen.

Hebben alle kaaktherapeuten dezelfde aanpak?

Elke kaakkinesitherapeut zal zich baseren op dezelfde anatomische structuren en fysiologische processen die in het lichaam aanwezig zijn.

Bepaalde spieren of structuren zijn nu eenmaal verantwoordelijk voor bepaalde bewegingen of beperkingen.

Elke therapeut heeft zo zijn eigen toolbox met technieken. Bv. Er zijn heel veel verschillende methodes om een spier te gaan ontspannen: massage, stretching, MET, CR en CRAC, dryneedling, Jones technieken, diepe dwarse fricties, ijs, warmte, etc…

Veel hangt dus af van welke technieken de orofaciale kine of therapeut gaat gebruiken. En welke combinaties.

Combineer je deze met osteopatische technieken of puur met oefentherapie? Wordt het zenuwstelsel mee behandelt of niet? Kijkt men naar het ganse lichaam of enkel lokaal? Wordt rekening gehouden met de impact van stress?…

Al deze zaken zorgen ervoor dat je bij dezelfde patiënt een ander resultaat kan bekomen.

Hierbij is het dus belangrijk om een therapeut te hebben die heel veel ervaring heeft met deze pathologie of aandoening.

Een goed gevulde toolbox met technieken, ervaring en leergierigheid zijn uiterst belangrijk.

About The Author

Fien

Specialist behandelen van kaakpijn.

Maak een afspraak

1 Comment

  1. […] u last heeft van trismus, kan een kaakkinesitherapeut u helpen om de beweeglijkheid van uw mond te verbeteren. Kaakkinesitherapie is een vorm van […]

Comments are closed.