Kaakrevalidatie

Kaakrevalidatie

Kaakrevalidatie, revalidatie van de kaak of kaakkine, what’s in a name…

Hier ga ik iets dieper in de specifieke revalidatie van de kaak na chirurgie of een operatie.

Kaakrevalidatie na een operatie

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom je een operatie kan ondergaan aan de kaak. Dit is niet alleen aan de kaak, maar ook in het aangezicht.

Soms gaat met structuren verwijderen, aanpassen, verplaatsen of vervangen. De chirurg zal hierbij altijd uiterst voorzichtig zijn. Daarom zal hij steeds proberen van zo weinig mogelijk weefsel te ‘doorsnijden’ en delicate structuren vermijden.

Veel weefsel geneest na de operatie van zichzelf en voor je het weet ben je weer de oude.

Vaak zien we een grote meerwaarde van kinesitherapie na zo’n operatie. Dmv de behandelingen wordt het genezingsproces aan de ene kant mede ondersteunt en versnelt. Langs de andere kant is er nood aan versterking en optrainen van bepaalde spieren en optimaliseren van de weefselkwaliteit.

Je lichaam zal bepaalde type vezels wel of niet aanmaken in functie van wat je vraagt het weefsel. Door zorgvuldig je prikkels aan het lichaam uit te kiezen kan je dus je genezingsproces gaan beïnvloeden. Zo zorg je voor zo kwalitatief mogelijk eindresultaat op het einde van je revalidatie.

Het opnieuw optimaal functioneren van de kaak en het aangezicht is het grote doel.

Waar kan er eventueel op gewerkt worden tijdens de revalidatie?

  • Lymfedrainage
  • Mobilisaties
  • Krachtopbouw
  • Stabilisatie
  • Littekenbehandeling
  • Coördinatietraining
  • Pijnvermindering
  • Symmetrietraining
  • Educatie
  • Algemene functieverbetering
  • Stressvermindering

Kaakkine na een trauma.

Na een val, een slag of een ander trauma kan kaakrevalidatie aangewezen zijn.

In eerste instantie zullen verwondingen moeten genezen. Dit zijn schaafwonden, hechtingen, breuken etc…

Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden om kaakrevalidatie op te starten om het functioneren van de kaak terug te optimaliseren.

Hierbij zal steeds een groot stuk met een thuisprogramma gewerkt worden. In de praktijk wordt opvolging en aanpassingen aan je programma voorzien.

Uiteraard kan je niet alle technieken zelf doen. We zoeken naar een goede balans tussen behandelingen in de praktijk en je thuisprogramma.

Kaakrevalidatie na een beroerte/cva/facialisverlamming

Na een beroerte, trombose, cva of verlamming kan je klachten of symptomen ervaren in het aangezicht.

Een groot deel is afhankelijk van de resorptie van het letsel thv de hersenen. Daarna is het belangrijk om het ‘restletsel’ of de verlamming te gaan revalideren.

Daarom is heel belangrijk om hier op een frequente manier goed te gaan behandelen. Dit verhoogt mede je kansen op een positieve prognose.

Behandeling na bestraling bij kanker

Na bestraling/chemo en wegname van een tumor zien we soms dat mensen zenuwpijnen ervaren. Hierdoor kunnen mensen een verminderde levenskwaliteit ervaren.

Ook hier kan kaakrevalidatie een verbetering bieden. Hiervoor zijn heel specifieke technieken nodig. Niet elke behandelaar van kaakklachten zal je hierbij kunnen helpen.

Terugbetaling van de kinesitherapie bij kaakrevalidatie

Alles wordt bepaald door het N-nummer. Dit N-nummer kan je terugvinden op je operatieverslag of kan de chirurg je laten weten.

N>200

Indien dit de N>200 dan heb je recht op 60 verhoogde terugbetalingen van je kinesitherapiesessies. Dit kan worden aangevraagd door de therapeut.

Hiervoor heb een voorschrift nodig van de arts voor kinesitherapie en een document met het operatienummer en de N-waarde op.

Het remgeld die dan nog overblijft wordt meestal terugbetaalt door de hospitalisatieverzekering. Het is redelijk standaard om 1 maand voor en 3 maanden na de hospitalisatie de ambulante kinesitherapie te vergoeden.

Dit is uiteraard zeer afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar en welke formule je hebt.

N<200

Indien de N<200 dan heb je recht op 18 beurten.

Ook hier heb je een voorschrift nodig van de specialist/chirurg/huisarts. Hier zal vooral bepalend zijn of je voordien al kinesitherapie hebt gevolgd voor andere aandoeningen. Je kan tot 2x extra 18 beurten aanvragen.

Je kinesitherapeut kan een nieuwe aanvraag doen. Om dit kunnen doen heeft je kine een kopie nodig van je laatste voorschrift. Bezorg ook een kopie van het meest recente voorschrift. Dan bepaalt de mutualiteit of je hiervoor in aanmerking komt.

Op voorschrift kan je steeds kinesitherapie volgen. Het verschil zit vooral in de grote van je terugbetaling.

Soms hebben mensen een aanvullende verzekering via het werk waarbij er nog eens aparte manier bestaat om ambulante zorgen vergoed te krijgen.

Geen operatie, ik heb gewoon kaakpijn.

Iedereen heeft recht op minsten 18 beurten kinesitherapie per jaar. Indien je hiervoor terugbetaling wenst dan heb je zeker een voorschrift van een arts nodig.


Reacties

3 reacties op “Kaakrevalidatie”

  1. […] Bv. Investeer in degelijke projecten ter preventie van rugpijn. Maak mensen bewust van hun rug. Leer jongeren aan hoe ze het best hun rug in conditie houden. Leer de mensen een stukje zichzelf te behandelen als er een kwaaltje opkomt. En laat niet alles escaleren tot het moment dat mensen medicatie moeten slikken of nood hebben aan een zware operatie met een uitgebreide revalidatie. […]

  2. […] aspect bij sporters. Dit wil zeggen de spieren en het bindweefsel rondom. Maar ook in de revalidatie en bij rugpijnbehandelingen is er een grote meerwaarde weggelegd voor de […]

  3. […] maar het kan behoorlijk lastig zijn en een domper zetten op je levensvreugde. Wist je dat kaakrevalidatie hier een oplossing kan bieden? Als je dacht dat je voortaan met kaakpijn moet blijven leven, lees […]